Houd de snelheid erin

 

Als de verkoopresultaten omhoog moeten, met 10% of zelfs met 100%, zorg er dan voor dat er een atmosfeer is en blijft waarin het belangrijk is de doelen te bereiken. Dit betekent dan ook dat nieuwe commerciële medewerkers op een vloeiende wijze gaan meewerken. Als de nieuwelingen met de veteranen op pad gaan, moet het duidelijk zijn naar welke doelen toegewerkt wordt. Hier zijn wat tips om de snelheid erin te houden.

Maak commerciële doelen en targets duidelijk
Bepaal wat de commerciële medewerker deze maand, dit kwartaal en jaar moet bereiken. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Om simpelweg te zeggen dat de resultaten beter moeten worden, geeft onvoldoende handvatten om naartoe te werken. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn door bijvoorbeeld aan te geven dat er deze maand vijf nieuwe klanten binnengehaald moeten worden.


Trek de aandacht van je team
Schets een kleurrijk en duidelijk plaatje van de gevolgen van het behalen van de doelen. Hou dit ook op langere termijn in stand. En laat ook iedere keer zien waar het team staat ten opzichte van dat doel. Als je de doelen van het bedrijf uitlegt, laat dan ook vooral je eigen daden een voorbeeld zijn. Demonstreer hoe ook de Sales Manager er met zijn/haar medewerkers voor werkt om de doelen te bereiken.


Zorg voor een winnend klimaat
De nieuwelingen moeten duidelijk de resultaten kunnen zien van de senioren, terwijl de senioren juist gewezen moeten worden op de unieke aanpak en het enthousiasme van de nieuwelingen. Dit kan bijvoorbeeld door dit een centraal punt te maken in besprekingen. Wie heeft er dit keer het beste gepresteerd en wie kan iets vertellen over een nieuwe, goede methode van aanpak?


Geef beloning en erkenning
Laat de senioren, noch de nieuwelingen aan hun lot over. Laat merken dat je het belangrijk vindt en hou veelvuldig contact. Met gebruik van e-mail is dat inmiddels zeer makkelijk. Beloon je medewerkers bij iedere verkoop. Al is het maar met een kort e-mailtje. En als een nieuweling een succesvolle deal sluit, complimenteer hem of haar dan voor de groep. Creëer een cultuur waarbij succes wordt beloond.


Ontwikkel leiders
Geef de veteranen een steeds groter beeld van de doelen van het bedrijf. Moedig hen aan om eens de leiding te nemen, of juist een nieuweling te coachen, zodat iedereen samen dezelfde doelen kan bereiken.

Terug naar het overzicht van salesmanagementtips

 

 

 


© 2002 Saleseffect